Overheid

Een digitale werkruimte voor professionals, jongeren en hun netwerk?

Hoe werk jij nu samen met andere professionals, jongeren en hun netwerk binnen de brede jeugd- en gezinshulp en opvoedingsondersteuning? Kunnen digitale tools daarbij helpen? Of hoe ziet de ideale digitale samenwerking er volgens jou uit?

Reflecties over kansen voor kinderen en interlandelijke adoptie

De voorbije weken stond interlandelijke adoptie weer volop in de kijker. Aanleiding was de publicatie van het rapport van het expertenpanel dat onderzoek heeft gedaan naar mogelijke wanpraktijken binnen interlandelijke adoptie in het verleden. Ook wij vanuit Opgroeien en VCA hebben dit rapport met veel interesse gelezen. We vinden in het rapport belangrijke aanknopingspunten met betrekking tot een

Studiedag "Effectmeting in de jeugdhulp, stand van zaken in Vlaanderen"

We zijn ondertussen 2 jaar verder sedert de laatste Jo-In studiedag omtrent effectmeting. Jo-In trok van bij de start de kaart van het cliëntenperspectief met betrekking tot dit thema en zet die trend graag verder. Tijdens deze studiedag, willen we alle Vlaamse jeugdhulpactoren een fris overzicht bieden van recente ontwikkelingen, good practices en onderzoek op het terrein.

TENTOONSTELLING Groeien met Cachet

Mensen die met jeugdzorg in aanraking komen hebben elk hun eigen verhaal en potentieel. Dat verhaal willen Cachet vzw en Cera jou vertellen: met kracht, in vertrouwen en in alle eerlijkheid. Zo willen we heersende vooroordelen doorbreken en geven we een gezicht aan cijfers, beleid en mediaberichtgeving.

Het Vergeten Kind pleit voor naamswijziging Jeugdzorg naar Gezinszorg

Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, verliezen vaak het contact met een of meerdere personen die belangrijk voor hen zijn. Uit huis geplaatste kinderen zijn afhankelijk van hulpverleners voor het contact met hun ouders, familie en vriendjes. Hulpverleners hebben te weinig tijd om dat waar te maken, of hebben vooroordelen over het sociale netwerk van een kind en werken er niet mee samen.

Subsidiariteit in de praktijk?

In wat volgt neem ik jullie mee naar een tekst die ik een viertal jaar geleden schreef, vanuit een diepe verontwaardiging om wat zich aandiende in mijn werkcontext. De kinderen waarover ik schrijf verbleven op dat moment een tiental dagen in de voorziening.

Wettelijke bescherming van siblingrelaties in de jeugdhulp: een broertje dood aan slagkracht?

De jongste jaren werden in het Vlaams Parlement vragen gesteld over de situatie van broers en zussen in de residentiële jeugdhulp en pleegzorg. Aangenomen wordt dat zij principieel samen moeten kunnen blijven in een voorziening of pleeggezin. Hoewel adequate cijfers ontbreken, leeft de indruk dat het scheiden van broers en zussen bij jeugdhulp geen marginaal verschijnsel is.

Natuur in je Buurt

Wat is er aangenamer dan je deur uitstappen en je meteen kunnen laten onderdompelen in een oase van groen? Niet alleen is natuur in je eigen buurt een zegen voor je persoonlijk welzijn, het draagt ook bij tot de maatschappelijke uitdagingen die we in de ogen kijken: de klimaatopwarming, verstedelijking, onthaasten. Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid lanceert voor het achtste jaar de projectopr

Inspiratiedag werken met het participatiekompas

Een participatieve koers varen met je team? Hoe doe je dat? Hoe vergroot je participatie in je organisatie?Laat je inspireren door onze experten en volg onze workshop over hoe je het participatiekompas kan gebruiken.