Onderwijs

De slimme studiekeuze: waarom jongeren beter kiezen door loopbaangesprekken

Een verkeerde studiekeuze is één van de belangrijkste oorzaken van uitval in het eerste jaar hoger onderwijs. Slechts drie op de tien studenten slagen in hun eerste jaar voor al hun vakken. Studenten die een goede en doordachte studiekeuze maken, presteren beter.

De onderwijs speedboot

Jongeren die het niet goed doen op school, moeten eerst terecht gewezen worden, als ze niet luisteren geschorst en vervolgens zal Welzijn het wel oplossen. Kort door de bocht? Jazeker!

Onderwijs: het houdt vast, maar laat de essentie los

Deze brief richt zich, vanuit de schrijver, naar de lezer. De lezer, dat ben jij. De gerichtheid van het schrijven is ruimer en omvattender. Laat het mij even schetsen.

Schoolweigering. Als schoollopen niet meer lukt

“Ik bleef hem elke dag door de ochtend loodsen met troostende woorden, peptalk en tonnen geduld. Maar toen hij van de stress overgaf op mijn schoenen, is er echt iets geknapt in mij en heb ik hem gezegd dat hij niet meer naar school hoefde te gaan.” (Mama van een dertienjarige jongen die niet meer op school raakt.)

Volwassenen in pleegzorg: Werking en casuïstiek

In 2019 deden 591 Vlaamse volwassenen met een psychiatrische problematiek en/of beperking een beroep op pleegzorg. In deze bijdrage wordt eerst de literatuur omtrent de internationale en Vlaamse volwassenenpleegzorg beschreven en vervolgens het verloop van een pleegzorgtraject bij volwassenen geschetst. Dit traject wordt geïllustreerd aan de hand van een praktijkcasus. Daarnaast werd een expertgro

Ledendagen bij Jo-In!

Geniet van 10% EXTRA korting, bovenop het ledenvoordeel, bij inschrijvingen in september en oktober!

StreetSmart proudly presents StreetSmart Learn!

On Wednesday 31 August from 11:00 till 12:00 CEST, StreetSmart is organising the online launch of StreetSmart Learn, our brand new online learning platform.

Alarmbel

Recent stond er een paginagroot artikel in de krant over het lerarentekort in Vlaanderen. En ook het dagelijkse editoriaal ging over hetzelfde onderwerp. De alarmklok werd volop geluid, de woorden ‘prangend’ en ‘alarmerend’ werden gebruikt om het probleem te schetsen. Er werd met aandrang gevraagd naar een ‘loopbaanpact voor leerkrachten’ om de uitstroom uit het beroep te verminderen en om jonge

Koepels in welzijn, gezondheid en CLB willen een toegankelijk aanbod sociale tolken!

‍In een samenleving waarin diversiteit een vanzelfsprekendheid is, is meertaligheid dat ook. Voor hulpverleners betekent dit in de praktijk vaak een grote uitdaging. Als er geen gemeenschappelijke taal is die alle betrokken partijen evenwaardig beheersen, vraagt dat bijkomende inspanningen om kwaliteitsvolle hulp op maat te bieden.