Jongeren

Gameverslaving: Inzicht en Hulp

De term gameverslaving is niet meer nieuw, en toch roept het bij velen nog heel wat vraagtekens op. Waarom belandt 3 % van jongeren in een gameverslaving? Welk profiel hebben zij? Waar schiet de bestaande hulpverlening nog vaak tekort? En hoe kunnen we dit verbeteren? In dit artikel deelt Matthias Dewilde, ervaringsdeskundige en oprichter van GameChangers, zijn eigen verhaal en inzichten voor hu

🌟 Maak kennis met het memorandum van Jo-In vzw ! 🌟

Wie zijn wij? Wij zijn een netwerkorganisatie die zich vol passie inzet voor het Vlaamse jeugdhulplandschap. Onze missie? Jeugdhulporganisaties ondersteunen, vertegenwoordigen op beleidsniveau, informeren en verbinden. In 2023 overkoepelen we maar liefst 38 organisaties binnen de brede jeugdhulp! Ons Memorandum is samengesteld op basis van input vanuit de praktijk en inzichten van divers

Kwaliteitsvolle praktijk Open-hart-cirkels

"De praktijk open-hart-cirkels is kwaliteitsvol en volledig beschreven. Het is nog een startende praktijk, daarom is hier nog heel wat doorontwikkeling te verwachten." Zo staat het zwart op wit op de databank kwaliteitsvolle praktijken op de site van Opgroeien. Sieska Baert van initiatiefnemer vzw Re-Member kan het helemaal beamen.

Weerbaarheidskamp Wagenschot - MFC Heynsdaele

Vijf dagen lang gaan we samenwerken rond weerbaarheid, midden in de natuur met professionele en ervaren trainers.

Terugblik op de jeugdhulp

Op vraag van Jo-In zit ik achter mijn laptop met een gerichte focus. Iets wat de voorbije maanden grotendeels was weggevallen. Reden: pensioen. De voorbije maanden heb ik grotendeels buitenshuis doorgebracht in een tuin die heel wat zorg kon/kan gebruiken, tussen kleinkinderen en kinderen en met een aantal reedslang geplande reizen. Het bracht rust in het hoofd en beweging

Onderwijs en welzijn hebben elkaar nodig

Voor jongeren met diverse kwetsbaarheden kan de inzet van verschillende partners, waarin samengewerkt wordt in een gedeelde verantwoordelijkheid, het verschil maken. Ook voor Rolando, een jongen van 14 jaar oud.

'k Blijf staan: een spel over de methodiek van Nieuwe Autoriteit

Zoë Alaerts uit Scherpenheuvel studeerde dit jaar af van haar bachelor orthopedagogie aan Hogeschool Vives. Voor haar bachelorproef ontwikkelde ze het spel ‘k Blijf staan’ dat hulp biedt bij de methodiek van Nieuwe Autoriteit. Nieuwe Autoriteit is een veelgebruikte methodiek binnen de jeugdhulp, waarin Zoë ook tewerkgesteld is bij Mariahuis vzw.

Trefdag Alternatieve woonvormen

Hoe het recht op wonen garanderen voor personen in kwetsbare posities? Alternatieve woonvormen bieden kansen. Op 12 december zijn ze het thema van een SAM-trefdag voor sociale professionals.

Preventie van middelenmisbruik bij jongeren uit het BuSO: een pilootproject van De Sleutel

Jongeren met specifieke onderwijs-en ondersteuningsbehoeften lopen een hoger risico om een verslavingsproblematiek te ontwikkelen in de adolescentie en volwassenheid, blijkt uit veelvuldig wetenschappelijk onderzoek.