Geestelijke gezondheid

Nieuw platform Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen.

Ontdek de aanbevelingen uit de richtlijnen van het Steunpunt WVG, tips, materialen en vormingen op het nieuwe platform Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen.

Online (gratis) infosessie gezondheidsthema's

Wij willen jullie graag uitnodigen voor een speciale(gratis) online infosessie over belangrijke gezondheidsthema's, in samenwerking met Gezond Leven, Sensoa, VAD en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie op 26 september van 9u30 tot 11u.

Een beter zicht op hulpverleningspartners en diensten voor jongeren aan de hand van een activerende poster

Hoe kunnen we jongeren wegwijs maken in de vele diensten die lokaal voor hen beschikbaar zijn? Het is een vraag die vele organisaties zich stellen en waar hier en daar ook goede praktijken ontstaan.

Lancering Preventiepeiling jeugdhulp

Hoe is het gesteld met het preventieve gezondheidsbeleid van de jeugdhulporganisaties in Vlaanderen en Brussel? Dat brengt het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in kaart met de driejaarlijkse Preventiepeiling. Laat ons weten hoe jij inzet op gezondheidsthema’s als voeding, beweging, alcohol en mentaal welbevinden. Na afloop ontvang je een digitale inspiratiegids vol handige tips en handvaten om je

Contact tussen pleegkinderen en hun ouders: meerwaarde en valkuilen

Het Vlaamse jeugdzorgbeleid legt, net zoals vele landen van het Europese vasteland, Noorse landen, Ierland en Nieuw-Zeeland, sterk de nadruk op het onderhouden van banden tussen pleegkinderen en ouders [1]. Waar mogelijk worden ouders betrokken bij de plaatsing en worden ouder-kind-contacten gefaciliteerd [2]. In alle pleegzorgplaatsingen wordt nagegaan of bezoeken met de ouders mogelijk en passen

Sven Pichal over pittige pleegzorg in podcast van Leef, het gezondheidsmagazine van CM

Op donderdag 17 november 2022 – aan de vooravond van de Week van de Pleegzorg – geeft CM het woord aan radiomaker en pleegouder Sven Pichal in het derde seizoen van de podcast Wat je nog niet wist over …

Volwassenen in pleegzorg: Werking en casuïstiek

In 2019 deden 591 Vlaamse volwassenen met een psychiatrische problematiek en/of beperking een beroep op pleegzorg. In deze bijdrage wordt eerst de literatuur omtrent de internationale en Vlaamse volwassenenpleegzorg beschreven en vervolgens het verloop van een pleegzorgtraject bij volwassenen geschetst. Dit traject wordt geïllustreerd aan de hand van een praktijkcasus. Daarnaast werd een expertgro

1 op 5 dak- en thuislozen zijn jongvolwassenen

Op 28 oktober 2022 vindt in 6 Vlaamse regio’s een dak- en thuislozentelling plaats: Middenkust, Midwest, Boom-Mechelen-Lier, Waasland, (zorg)regio Kempen, en arrondissement Brugge. Resultaten uit eerdere tellingen tonen het belang van deze tellingen aan.

JO-IN STUDIEDAG: Groeien met medewerkers, 8 december 2022, Gent

Vanuit de koepel Jo-In gingen we gespreid doorheen 2021-2022 in gesprek met diverse medewerkers binnen de Vlaamse jeugdhulp om een beter zicht te krijgen op wat medewerkers drijft om voor deze sector te kiezen maar ook om de uitdagingen voor toekomstig beleid in beeld te brengen. Om de sector actief te ondersteunen organiseren we op 8 december over dit thema een studiedag.