Onderzoek

Met toeters en bellen richting een positief leefklimaat of (net) niet?

In januari 2019 werd de academische werkplaats leefklimaat (AWL) opgericht, met financiële steun van de Vlaamse Overheid en ICOBA, kennis- en expertisecentrum rond agressiebeheersing. Deze was en is nog steeds gericht op de organisatie van een positief en veilig leefklimaat in de residentiële jeugdzorg. Samen met de 51 deelnemende voorzieningen werd een leertraject opgezet, gebaseerd op de idee v

Hoe ver reikt het verweven van pleegzorg en adoptie en de ‘introductie’ van meerouderschap?

Op 10 september 2021 stuurde de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding (WVGA) een persbericht uit onder de titel ‘Vlaanderen zet ambitieuze hervorming van adoptiewetgeving in de steigers’. Op regeringsniveau werd een akkoord bereikt over krijtlijnen inzake de hervorming van de Vlaamse adoptiewetgeving. De draagwijdte van deze aankondiging mag niet worden ondersc

Een digitale werkruimte voor professionals, jongeren en hun netwerk?

Hoe werk jij nu samen met andere professionals, jongeren en hun netwerk binnen de brede jeugd- en gezinshulp en opvoedingsondersteuning? Kunnen digitale tools daarbij helpen? Of hoe ziet de ideale digitale samenwerking er volgens jou uit?

Studiedag "Effectmeting in de jeugdhulp, stand van zaken in Vlaanderen"

We zijn ondertussen 2 jaar verder sedert de laatste Jo-In studiedag omtrent effectmeting. Jo-In trok van bij de start de kaart van het cliëntenperspectief met betrekking tot dit thema en zet die trend graag verder. Tijdens deze studiedag, willen we alle Vlaamse jeugdhulpactoren een fris overzicht bieden van recente ontwikkelingen, good practices en onderzoek op het terrein.

Ouderschap in een wereld van verandering

Het eerste Opgroeien congres powered by EXPOO staat in het thema ‘Ouderschap in een wereld van verandering’. Kinderen groeien op. En ouders voeden hun kinderen op, in hun buurt en omgeving, samen met anderen. Wij kunnen hen daarbij ondersteunen. Klinkt kinderlijk eenvoudig. En toch…

Effectmeting in de Vlaamse jeugdhulp: Pleegzorg Limburg

De vijf diensten voor Pleegzorg komen sinds 2014 viermaal per jaar samen rond het thema kwaliteit. Diensten werken vaak op een eilandje, los van mekaar. Het is dan ook geen evidentie om de werking op elkaar af te stemmen. Door de opdracht echter specifiek op effect te richten werd de taak behapbaar en kwam men tot één visie over de 5 diensten heen.

Het Vergeten Kind pleit voor naamswijziging Jeugdzorg naar Gezinszorg

Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, verliezen vaak het contact met een of meerdere personen die belangrijk voor hen zijn. Uit huis geplaatste kinderen zijn afhankelijk van hulpverleners voor het contact met hun ouders, familie en vriendjes. Hulpverleners hebben te weinig tijd om dat waar te maken, of hebben vooroordelen over het sociale netwerk van een kind en werken er niet mee samen.

Besluitvorming betreffende gezinshereniging

Besluitvorming in de jeugdzorg is complex en heeft een belangrijke impact op kinderen en hun ouders. Beslissingen tot een uithuisplaatsing, besluiten met betrekking tot de duur van plaatsingen, adviezen inzake hereniging hebben allemaal gemeen dat ze heel complex zijn en dat er heel wat ethische aspecten aan verbonden zijn.

Wettelijke bescherming van siblingrelaties in de jeugdhulp: een broertje dood aan slagkracht?

De jongste jaren werden in het Vlaams Parlement vragen gesteld over de situatie van broers en zussen in de residentiële jeugdhulp en pleegzorg. Aangenomen wordt dat zij principieel samen moeten kunnen blijven in een voorziening of pleeggezin. Hoewel adequate cijfers ontbreken, leeft de indruk dat het scheiden van broers en zussen bij jeugdhulp geen marginaal verschijnsel is.