Ethiek

Groeien met medewerkers, factoren van welzijn en welbevinden binnen de Vlaamse jeugdhulp

Vanuit de koepel Jo-In gingen we gespreid doorheen 2021-2022 in gesprek met diverse medewerkers binnen de Vlaamse jeugdhulp om een beter zicht te krijgen op wat medewerkers drijft om voor deze sector te kiezen maar ook om de uitdagingen in beeld te brengen. Het is steeds moeilijker om personeel te vinden en houden, zowel binnen jeugdhulp als in de belendende sectoren. Om toe te werken naar een bet

Koepels in welzijn, gezondheid en CLB willen een toegankelijk aanbod sociale tolken!

‍In een samenleving waarin diversiteit een vanzelfsprekendheid is, is meertaligheid dat ook. Voor hulpverleners betekent dit in de praktijk vaak een grote uitdaging. Als er geen gemeenschappelijke taal is die alle betrokken partijen evenwaardig beheersen, vraagt dat bijkomende inspanningen om kwaliteitsvolle hulp op maat te bieden.

Geld en jeugdhulp

Jongeren van Cachet schreven hun ervaring met geld, kamertraining en studiotraining op naar aanleiding van het artikel dat Saskia van Nieuwenhoven schreef op de website van MO. De meeste jongeren geven aan dat ze juist genoeg geld kregen om mee rond te komen maar dat ze niet altijd dezelfde sociale activiteiten konden doen als klasgenoten.

Ik ben graag te zien...

Soms doet iemand je zo erg pijn dat het gewoon stopt met pijn doen. Dan komt alles weer terug, elk woord, elke pijn, elk moment. Hoe kun je ooit begrijpen waar ik vandaan kom? Zelfs als je het vraagt…zelfs als je luistert. Je zou het niet echt horen of zien of voelen. Je herinnert je mijn verhaal niet. Je hebt mijn weg niet afgelegd, je hebt niet gezien wat ik heb gezien.

Een frisse wind in de Vlaamse aanpak van jeugddelinquentie: het positief project

Hoe moeten we omgaan met jongeren die een jeugddelict hebben gepleegd? Wat is een afdoend antwoord op jeugddelinquentie? Na in te zoomen op de geest van het positief project in de memorie van toelichting en op de tekst van het decreet, wordt in dit artikel dieper ingegaan op de invulling daarvan in de praktijk door de HCA-diensten.

Welke rol speelt gender bij huiselijk geweld?

Vrouwen zijn zes keer vaker slachtoffer van ernstig partnergeweld dan mannen. Ook anderen die niet voldoen aan de stereotype gendernormen, lopen een veel grotere kans om slachtoffer te worden van structureel en ernstig geweld dan mannen. In de speciale editie van Augeo Magazine kun je alles lezen over de rol die gender speelt in het ontstaan en in stand blijven van huiselijk geweld.

KOPPSTEM

Een groep jongeren komt samen om te repeteren aan Medea, een Griekse drama over een moeder die depressief wordt nadat ze in de steek is gelaten door haar man. Maar al snel blijkt dat ze eigenlijk niet zo veel zin hebben om Medea te spelen. Ze zijn zogenaamde KOPP-kinderen - Kinderen van Ouders met Psychische Problemen – en ze willen liever hun eigen verhaal vertellen. Het is tijd dat hún stem word

Reconversie; de omwenteling van jeugdhulp?

Reconversie staat als concept binnen jeugdhulp voor een nieuwe kijk: de ombouw van capaciteit, een sterke inzet op innovatie, verkennen van alternatieve financiering,…kortom een vernieuwende organisatie van hulpverlening om sneller, nabij, versterkend en samen te kunnen inzetten op de noden van kinderen, jongeren en gezinnen. Spannende tijden dus voor alle actoren die op jeugdhulp betrokken zijn.

Contextgericht werken in de jeugdzorg, veel lading voor één vlag

De jeugdzorg toont zich al decennia lang bewust van het belang om de context centraal in het verhaal te houden. Hoe verblijf vermijden of hoe het als een ondersteunende, tijdelijke actie te houden? Bij deze betrachting vanuit de overheid kan echter nog een aanzienlijke sfeer van frustratie afgeleid worden, zoals bij het uitschrijven van nieuwe opdrachten en erkenningen, in de zoektocht naar nog me