Onderwijs

Alarmbel

Recent stond er een paginagroot artikel in de krant over het lerarentekort in Vlaanderen. En ook het dagelijkse editoriaal ging over hetzelfde onderwerp. De alarmklok werd volop geluid, de woorden ‘prangend’ en ‘alarmerend’ werden gebruikt om het probleem te schetsen. Er werd met aandrang gevraagd naar een ‘loopbaanpact voor leerkrachten’ om de uitstroom uit het beroep te verminderen en om jonge

Koepels in welzijn, gezondheid en CLB willen een toegankelijk aanbod sociale tolken!

‍In een samenleving waarin diversiteit een vanzelfsprekendheid is, is meertaligheid dat ook. Voor hulpverleners betekent dit in de praktijk vaak een grote uitdaging. Als er geen gemeenschappelijke taal is die alle betrokken partijen evenwaardig beheersen, vraagt dat bijkomende inspanningen om kwaliteitsvolle hulp op maat te bieden.

Inspiratiedag Onderwijs – Opgroeien: een gedeeld verhaal

Maak kennis met inspirerende kleine en grote initiatieven waarbij onderwijs en welzijn krachtig kiezen om te verbinden. Het garanderen van leerrecht voor kinderen, jongeren en gezinnen in kwetsbare situaties is een opdracht van ons allemaal. Laat je inspireren en grijp de kans om met een open blik te kijken naar wat ook jij kan betekenen in deze samenwerking.

Te veel jongeren haken af op school. Is nieuwe kijk op leren een uitweg?

Jongerenbegeleider Nele Hugaert ziet veel jongeren uit de jeugdhulp afhaken op school. Dat blokkeert hun toekomst. Een bredere kijk op leren is een uitweg. Die vertrekt vanuit het leerrecht voor jongeren. Een nieuw schooljaar, een nieuw begin?

Sustainable Stories maakt kinderverhalen voor een betere planeet

Sustainable Stories is ontstaan uit het geloof dat iedereen een positieve verschilmaker kan worden. Zeker en vast de jongste generatie, want zij zullen de toekomst van ons planeet meer dan ooit bepalen.

Kwetsbare jongeren in het secundair onderwijs in de rode zone

Enkele weken geleden trokken de deeltijdse scholen aan de alarmbel. Gezien het uitdoofscenario van de onderwijsvorm Leren en Werken dreigen heel wat jongeren uit de boot te vallen. Met deze nota onderschrijven we vanuit de sector van NAFT, Aanloopfase en IBAL aanbieders deze zorg en lichten we hierop ons standpunt toe.

Hoger onderwijs in de jeugdhulp

We stellen vast dat het niet eenvoudig is voor jongeren uit de jeugdhulp om verder te studeren. Vanuit de overtuiging dat elk kind het recht heeft om zichzelf te ontplooien, zet Opgroeien bijkomend in om de drempels die er zijn weg te nemen en de goede voorbeelden bekend te maken. Vandaag gaan we in gesprek met Jana die er in slaagde om de stap naar hoger onderwijs te zetten, gesteund door een aan

Relationele continuïteit en gedeelde verantwoordelijkheid, een gesprek met Bruno Vanobbergen

In april 2019 zag het agentschap Opgroeien het levenslicht. Een belangrijke stap in een breder proces van integratie en samenwerking tussen diverse sectoren in de ondersteuning en zorg voor alle kinderen, jongeren en gezinnen.

Huiswerk in de leefgroep

Dankzij de kinder- en jongerenbevraging van het Kinderrechtencommissariaat en De Ambrassade weten we dat jonge kinderen uit jeugdhulp hun schoolachterstand hun hele schoolloopbaan meedragen.