Kinderdoeboeken om te strijden voor een betere wereld

Naomi Queeckers heeft de vzw opgestart. “Nog veel te vaak zien we mensen voor wie wereldproblematieken een ‘ver-van-hun-bed-show’ zijn. Zeker als je daar weinig directe impact van voelt in je persoonlijke leven. Daar betrap ik mezelf ook soms op. Natuurlijk zijn er al veel goede initiatieven, maar soms merk je toch dat deze acties enkel  een ‘likje verf’ zijn en hierdoor weinig impact hebben.. Maar dit kan opgelost worden met een juiste mindset. Iets wat best van kleins af aan aangeleerd wordt, en minder moeite vraagt dan op een latere leeftijd.”

Sustainable Stories maakt daarom kinderdoeboeken rond wereldproblemen, om jonge kinderen te sensibiliseren en ondernemerschap al heel jong aan te moedigen. Dit is nodig om te strijden voor een betere wereld.

Concreet doet de vzw dit door een reeks van 17 kinderdoeboeken die telkens 1 wereldprobleem uitleggen op kindermaat, gevolgd door tastbare opdrachten om het ondernemerschap aan te moedigen dat nodig is om de wereld te verbeteren.

Sustainable Development Goals

Deze doeboeken voor 5- tot 7-jarigen volgen de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Dat zijn doelstellingen om wereldproblemen samen aan te pakken. Denk maar aan ongelijkheid verminderen, klimaatactie, geen honger, waardig werk en economische groei, geen armoede, etc.

Deze 17 SDGs, die gekoppeld worden aan 169 targets, vormen een actieplan naar 2030 toe om de mensheid te helpen en de planeet terug op koers richting duurzaamheid te brengen. Deze doelen, die één en ondeelbaar zijn, reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect.

Een dak voor Slak

Het eerste verhaal van Sustainable Stories, “Een dak voor Slak”, is klaar. Jonge kinderen leren wat armoede is en hoe ze dit probleem kunnen verhelpen. Om dit doeboek te kunnen lanceren in september is de vzw op zoek naar een bedrag van 7500 euro. Daarom heeft Sustainable Stories een crowdfunding campagne opgestart. Die ging dinsdagavond 18 mei van start en haalde al 70% van het doelbedrag op.

Het doel is om elke Vlaamse kleuterschool te voorzien van 1 gratis softcover exemplaar om hiermee in de klas aan de slag te kunnen gaan. Een luxueuzere hardcover uitvoering zal ook aangekocht kunnen worden door ouders of bedrijven .

Indien het bedrag overstegen wordt, kan er al gestart worden met het tweede boekje dat over SDG 2 gaat; geen honger. Sustainable Stories wil graag in een latere fase de boeken vertalen en wereldwijd verspreiden, en er zijn ook plannen om een spel te ontwikkelen, alsook een app, om ook de oudere leeftijdscategorieën aan te spreken.

Een partnerschap tussen ouders, scholen en de bedrijfswereld

De boekjes vormen daarnaast een partnerschap tussen ouders, scholen en de bedrijfswereld. Naast de ouders, spelen scholen en leerkrachten een cruciale rol in de vorming van onze kinderen. Die rol wil Sustainable Stories samenbrengen met de ondernemersgeest en de innovatieve kennis uit bedrijven.

Peter Queeckers gaat op zoek naar deze partnerschappen: “We bundelen de kracht van het onderwijs graag samen met die uit de bedrijfswereld. Zo bekijken we samen met scholen wat zij nodig hebben om rond een thema te kunnen werken en op welke manier dit best aangebracht kan worden. Partnerbedrijven bezorgen ons kennis die wij op kindermaat kunnen vertalen en kunnen voorzien in het lespakket dat we in de toekomst aan scholen willen aanbieden. We voorzien ook concrete acties in het boek die kinderen in eigen omgeving kunnen uitvoeren om een wereldprobleem zelf te leren aanpakken. Daarmee moedigen we het ondernemerschap al op jonge leeftijd aan.

Daarnaast kunnen partnerbedrijven financieel steunen om een boek mee te lanceren, maar we vereisen dan dat zij in hun eigen activiteiten ook streven naar een duurzame aanpak. Dit meten we bijvoorbeeld door hun actieve realisaties inzake duurzaamheid. Zo proberen we dit verhaal op een correcte manier samen waar te maken.”

Waarom boekjes?

Boekjes blijken voor jonge kinderen nog steeds de leukste ervaring te zijn. Na bevraging bij tientallen kleuterleerkrachten blijkt dat boekjes ook het makkelijkst zijn om te gebruiken. De doeboeken worden stuk voor stuk gemaakt uit papieroverschotten. Daarom kan elk boekje er wat anders uitzien. De overschotten zijn daarnaast afkomstig uit duurzaam bosbeheer. Het boekje zal speciaal in standaard A4-formaat worden gemaakt, zodat er niets verloren gaat bij het snijden. De druk gebeurt met inkt op plantaardige basis. Zowel de boekjes als de verpakking zullen recycleerbaar zijn. Bovendien zijn de doeboeken voorzien van prachtige illustraties.

“Ik teken zo lang ik me kan herinneren graag, maar voelde mezelf nooit een ‘kunstenaar’ die schilderijen en op zichzelf staande werken wilde maken. Ik wilde graag dat mijn tekeningen een verhaal of idee zouden versterken, en dat ze jong en oud zouden kunnen plezieren”, vertelt Kaatje Marynissen, illustratrice van de boeken.

De crowdfunding campagne behaalt zijn doelbedrag als the crowd rewards of cadeautjes kiest, als dank voor de steun. Ook in die rewards probeert Sustainable Stories te denken aan de planeet. Zo kan gekozen worden voor een pakket waar, naast het eerste boekje, ook een jutten tote bag of een knuffelmascotte van het hoofdpersonage zit. Die tote bags laat Sustainable Stories zelf maken in een lokaal maatwerkbedrijf van oude koffiebags die ze ophalen bij een overslagbedrijf. De knuffelmascotte komt dan weer van textieloverschotten. Zo gaat er niets verloren en creëert de vzw extra werkgelegenheid.

Team Sustainable Stories

Ondertussen staat er al een heel team achter Sustainable Stories. Naomi Queeckers werkt als consultant rond duurzaamheid en werkomgeving. Ze weet dus als geen ander hoe belangrijk een juiste mindset is. Ze heeft Sustainable Stories opgestart om kinderen alle handvaten te geven om een positieve impact te maken en schrijft de verhalen. Kaatje Marynissen is illustratrice voor kinderboeken en het liefst voor boeken met een boodschap. Ze zet zich in voor Sustainable Stories omdat ze erg gelooft in de impact van verbeelding en het potentieel van kinderen.

Peter Queeckers heeft jarenlange ervaring in het leiden van bedrijven en het oprichten van vzw's. Zijn uitgebreid netwerk komt handig van pas bij het zoeken naar partnerschappen. Hij schaarde zich mee achter de vzw van zijn dochter omwille van zijn onvermoeibare motivatie om alles op alles te zetten voor de volgende generaties. Verder staat er nog een team van ambassadeurs klaar, die zich inzetten om de boodschap uit te dragen en te tonen aan de wereld dat we dit verhaal samen kunnen waarmaken. Dat team bestaat uit ouders, bedrijven, leerkrachten en enthousiastelingen die een betere wereld voor hun (toekomstige) kinderen en volgende generaties willen.

Het team achter Sustainable Stories wil met dit initiatief een manier bieden om een actieve rol te spelen in de toekomst van onze planeet en die van onze volgende generaties. Of dit nu als (groot)ouder, leerkracht, bedrijf, enthousiaste nonkel of coole meter is. Want uiteindelijk zitten wij allemaal, in hetzelfde verhaal.

Naomi Queeckers – oprichtster Sustainable Stories
+32 474 500 775
info@sustainablestories.be
Peter Queeckers – partnerschappen Sustainable Stories
+32 475 674 318
info@sustainablestories.be

website

crowdfunding campagne

SDGs van de Verenigde Naties

Naomi Queeckers I Sustainable Stories