Diversiteit

Groeien met medewerkers, factoren van welzijn en welbevinden binnen de Vlaamse jeugdhulp

Vanuit de koepel Jo-In gingen we gespreid doorheen 2021-2022 in gesprek met diverse medewerkers binnen de Vlaamse jeugdhulp om een beter zicht te krijgen op wat medewerkers drijft om voor deze sector te kiezen maar ook om de uitdagingen in beeld te brengen. Het is steeds moeilijker om personeel te vinden en houden, zowel binnen jeugdhulp als in de belendende sectoren. Om toe te werken naar een bet

Koepels in welzijn, gezondheid en CLB willen een toegankelijk aanbod sociale tolken!

‍In een samenleving waarin diversiteit een vanzelfsprekendheid is, is meertaligheid dat ook. Voor hulpverleners betekent dit in de praktijk vaak een grote uitdaging. Als er geen gemeenschappelijke taal is die alle betrokken partijen evenwaardig beheersen, vraagt dat bijkomende inspanningen om kwaliteitsvolle hulp op maat te bieden.

Merci Geert!

Het is niet elke dag dat we afscheid nemen van een algemeen directeur en voorzitter in één. Geert Ginneberge is sinds jaar en dag de leidende kracht als algemeen directeur binnen vzw aPart en nam daarbij ook nog de functie als voorzitter jarenlang op voor vzw Jo-In, tot op vandaag. Eind deze maand gaat Geert op welverdiend pensioen. Een dankwoord is dan ook meer dan op zijn plaats.

Geld en jeugdhulp

Jongeren van Cachet schreven hun ervaring met geld, kamertraining en studiotraining op naar aanleiding van het artikel dat Saskia van Nieuwenhoven schreef op de website van MO. De meeste jongeren geven aan dat ze juist genoeg geld kregen om mee rond te komen maar dat ze niet altijd dezelfde sociale activiteiten konden doen als klasgenoten.

De ontwikkeling van een taalbeleid

Waarom moeten we inzetten op een goed taalbeleid? Door gebrekkige communicatie je doel niet kunnen bereiken kost tijd (en geld of middelen) want daardoor kan je niet efficiënt werken. Overal op elk moment tolken inzetten is dan ook weer niet haalbaar of zinvol maar er moet wel beroep op gedaan kunnen worden wanneer dit nodig is. Tolken zijn vooral nodig wanneer er nog maar weinig relatie of vertro

De Oekraïense jeugdhulp

Mijn vrouw werkt in pleegzorg, als pleegzorgbegeleider. Een tijd geleden werkte ze voor een deel van haar jobtime in het team dat kandidaat-pleeggezinnen screende en vanuit die expertise werd ze vorige donderdagnamiddag opgetrommeld met de vraag of ze diezelfde avond om zes uur tijd had voor een dringend screeningsgesprek. Een groep Oekraïense kinderen was samen met twee begeleidsters in Oost-Vlaa

LA MIF

9 maart brengt filmdistributeur Vedette de film LA MIF uit in de Belgische bioscopen. La Mif vertelt het verhaal van zeven jonge vrouwen die samenwonen onder hetzelfde dak, als een familie, zonder dat ze daar zelf voor kozen. Met ieder hun eigen achtergrond en levensverhaal vinden ze in deze opvang iets wat lijkt op een thuis.

Reconversie; de omwenteling van jeugdhulp?

Reconversie staat als concept binnen jeugdhulp voor een nieuwe kijk: de ombouw van capaciteit, een sterke inzet op innovatie, verkennen van alternatieve financiering,…kortom een vernieuwende organisatie van hulpverlening om sneller, nabij, versterkend en samen te kunnen inzetten op de noden van kinderen, jongeren en gezinnen. Spannende tijden dus voor alle actoren die op jeugdhulp betrokken zijn.

POTgrond, project dagbesteding op zoek naar aarding

Potgrond is ontstaan uit een werkgroep van de Brugse vzw’s binnen jeugdhulp die werkt rond complexe dossiers. De verschillende voorzieningen werden geconfronteerd met een aantal jongeren die omwille van diverse redenen tijdelijk of definitief afhaken op vlak van dagbesteding. Dit kan bij de jongere leiden tot frustratie, apathie, moedeloosheid, daling van het zelfwaardegevoel enzoverder.