Beleid

Asbestveilige voorzieningen

In heel wat gebouwen in Vlaanderen die vóór 2001 gebouwd zijn komt asbest voor. Ook in onze zorgvoorzieningen. De OVAM zet, samen met negen koepelorganisaties uit de zorg de schouders onder de versnelde afbouw van asbest in de zorg. We ondersteunen zorgvoorzieningen om hun gebouwen asbestveilig te maken.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag door minderjarigen

We weten dat heel wat jongeren, waaronder minderjarigen, seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) stellen

Veilig verblijf: safety first?

Veilig Verblijf ontstond vanuit het vernieuwde decreet jeugddelinquentierecht. Sinds een jaar werken we met deze ‘nieuwe’ doelgroep. Is dit wel een nieuwe doelgroep? Wat maakt een verblijf of een begeleiding veilig? Hoe gaan we in de praktijk aan de slag en wat zijn de uitdagingen?

De onderwijs speedboot

Jongeren die het niet goed doen op school, moeten eerst terecht gewezen worden, als ze niet luisteren geschorst en vervolgens zal Welzijn het wel oplossen. Kort door de bocht? Jazeker!

Scan je aanpak rond gezond eetgedrag

Wil je als jeugdhulporganisatie graag meer, beter, passender, … inzetten op gezond eetgedrag?

Het inzetten van digitale tools in de jeugdhulp

Ook anno 2023 staat de jeugdhulp voor grote uitdagingen met schrijnend personeelstekort, te kort aan opvangplaatsen, nood aan crisishulp… Digitalisering is ook zo’n bijkomende uitdaging die sedert de covid-pandemie in een stroomversnelling kwam. Dit zorgt ervoor dat jeugdhulpprofessionals keuzes moeten maken omtrent blended werken.

Lancering Preventiepeiling jeugdhulp

Hoe is het gesteld met het preventieve gezondheidsbeleid van de jeugdhulporganisaties in Vlaanderen en Brussel? Dat brengt het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in kaart met de driejaarlijkse Preventiepeiling. Laat ons weten hoe jij inzet op gezondheidsthema’s als voeding, beweging, alcohol en mentaal welbevinden. Na afloop ontvang je een digitale inspiratiegids vol handige tips en handvaten om je

Vonnis

Een vonnis is volgens de Dikke Van Daele “een rechterlijke uitspraak” en volgens Wikipedia “een beslissing van een rechter". Meer specifiek van een lagere rechter, die verbonden is aan een rechtbank. Een vonnis vellen of veroordelen is dus voorbehouden aan de rechterlijke macht. Maar we zien dat tegenwoordig quasi iedereen zich dit recht toe-eigent.

Contact tussen pleegkinderen en hun ouders: meerwaarde en valkuilen

Het Vlaamse jeugdzorgbeleid legt, net zoals vele landen van het Europese vasteland, Noorse landen, Ierland en Nieuw-Zeeland, sterk de nadruk op het onderhouden van banden tussen pleegkinderen en ouders [1]. Waar mogelijk worden ouders betrokken bij de plaatsing en worden ouder-kind-contacten gefaciliteerd [2]. In alle pleegzorgplaatsingen wordt nagegaan of bezoeken met de ouders mogelijk en passen