Ik werd gevraagd, door Cachet, om mijn visie te delen over het begrip ‘Maatschappelijk kwetsbare jongeren’. Ik zag dit zeker zitten, omdat ik het idee heb dat ik daar een andere visie op heb. En ik hoop dat u deze met me wilt delen, na dit gelezen te hebben.  

Ik vind het begrip “Maatschappelijk kwetsbare jongeren” nogal negatief klinken. Vooral dat ‘kwetsbare’ vind ik er wat te veel aan. Natuurlijk begrijp ik dat het een enorm breed begrip kan zijn, maar dan nog. Ikzelf ben van mening dat iedereen diep in zichzelf een bepaalde kracht heeft. Bij de ene persoon is deze iets minder ontwikkeld dan de andere. Maar iedereen heeft die kracht in zichzelf, en het vergt tijd dit te kunnen verdelen, ontdekken en ontwikkelen. Het lijkt me logisch dat een jongen die een oorlog heeft meegemaakt toen hij tien jaar was, minder snel zal wenen omdat hij gevallen is op z’n knie. Anderzijds heeft hij misschien meer mentale lasten door die oorlog, waardoor hij wellicht hoort tot de “groep” “Maatschappelijk kwetsbare jongeren”.  

Waarom noemen we het niet “Jongeren met een uitdaging” of, “Jongeren met mogelijkheden”? Zo kijken we naar de toekomst en denken we in mogelijkheden. En bovenal, het klinkt een stuk positiever, vindt u ook niet?

Driek – 21 jaar  

Vrijwilliger bij Cachet

Illustratie door Winde Joly Maes - 21 jaar

Driek I vzw Cachet