Zo organiseerde Golfbreker in 2007 voor het eerst een jaarlijks terugkerende gezinsuitstap. Begeleiders volgden een vorming voor het aanbieden van Sociale Vaardigheidstrainingen afwisselend voor kinderen, tieners of jongeren. Voor andere vormingssessies ging Golfbreker de samenwerking aan met externe organisaties zoals de Gezinsbond (Opvoeding@home), Child Focus en Open School, het CAW.  Sinds kort organiseert Golfbreker ook een Paasactiviteit en oudergroepen voor cliëntenfeedback. In mei 2015 werd gestart met een maandelijks terugkerende jongerengroep: De Palletters.


Leren is samen beleven

Jongeren vanaf 16 jaar worden er samengebracht rond leeftijdsadequate thema’s zoals middelengebruik, het zoeken naar een vakantiejob, grensoverschrijdend gedrag, budget… Dit wordt gecombineerd met het koken van een budgetvriendelijke maaltijd die ook gezellig samen genuttigd wordt. Af en toe wordt een meer ontspannende activiteit georganiseerd zoals muurklimmen, zeilen met de Zachte Kracht of meestappen met de 4-daagse van de Yzer, steeds vanuit de overtuiging dat de kracht van groepswerking naast het samen ‘leren’ ook ligt in het ‘samen beleven’. Ervaringen worden uitgewisseld, sociale vaardigheden worden aangescherpt, de jongere heeft het gevoel er niet alleen voor te staan.

Samenwerkingsverband

Bij de opstart van de CBAW-module (Contextbegeleiding Autonoom Wonen), wordt de deelname van de jongere aan de maandelijkse jongerengroep inherent geacht aan de begeleiding. In augustus 2017 en in februari 2019 werden samenwerkingsverbanden gesmeed met andere voorzieningen uit de regio die eveneens met jongeren werken: Kompani en de Walhoeve . Deze samenwerking zorgt voor een nog veel ruimere uitwisseling aan ervaringen zowel onder de begeleiders als onder de jongeren. Telkens 2 begeleiders van de organisaties wisselen elkaar af om de avond voor te bereiden (elke eerste donderdag van de maand van 17u45 tot 20u30). Sinds dit jaar is er goedkeuring van Stad Veurne om de werking in het Jeugdhuis ‘de Pallette’ te laten doorgaan. De naam ‘De Palletters’ was geboren. Op geregelde basis wordt de werking samen met de begeleiders en jongeren geëvalueerd. Administratie zoals voorbereiding en verslag wordt uitgewisseld via google drive. De kosten van de maaltijd en materiaal worden gedeeld door de 3 organisaties.

Extra inspanning

De positieve respons van de jongeren en de kracht van uitwisseling over de organisaties heen, maakt dat dit initiatief blijft slagen en als een enorme meerwaarde ervaren wordt.

Er wordt ingezet op voorzorg en nazorg: belangrijk is dat jongeren die op instroom staan voor de CBAW-module of al een jaar ‘uit’ zijn, ook van harte welkom zijn bij de ‘Palletters’. Op die manier krijgt de jongere al voeling met andere jongeren/ begeleiders voor de opstart van begeleiding. Er werd opgemerkt dat jongeren na de begeleiding graag nog eens langs komen. Het moet vermeld dat de organisatie, voorbereiding en vervoer van de jongerengroep extra inspanningen vragen van de begeleiders. Enkel een gedragen werking door het hele team maakt dit mogelijk. De positieve respons van de jongeren en de kracht van uitwisseling over de organisaties heen, maakt dat dit initiatief blijft slagen en als een enorme meerwaarde ervaren wordt.

Troeven en drempels

We gaan aan tafel met de initiatiefnemers Veerle, Krista en Stefanie van vzw Golfbreker, Lindsey en Tiffany van vzw Kompani, Jana en Magdalena van vzw De Walhoeve.

“Het idee voor een jongerengroep kwam er in 2015 als onderdeel van de CBAW-module. We vonden echter de groep al snel te klein en gingen op zoek naar partners om ons eiland te vergroten.”

Wat is de troef van de jongerengroep?
“We merkten positieve bestuivingen uit de samenwerking. Jongeren zijn extra aandachtig voor verhalen van andere jongeren en leren graag van elkaar. Uit de verhalen komt vaak naar boven dat de jongeren zich geregeld eenzaam voelen. Ze kijken erg uit naar alleen wonen, tot ze er alleen voor staan. Door hierover te praten ontvangen ze steun van elkaar. Ook als begeleider kom je door de samenwerking dichter bij elkaar te staan. Uit enquêtes die we afnemen blijkt dat het gevoel ergens bij te kunnen horen heel erg belangrijk is voor jongeren. Er wordt aangegeven dat de jongeren meer aan mekaar en hun babbels hebben dan aan reguliere vrijetijdsbesteding. Het samen leren en samen koken en eten werpt vaak meer vruchten af dan de individuele aanpak.  In de groep zitten vaak heel wat verschillende persoonlijkheden samen, wat niet evident is. Toch merken we altijd een groot onderling respect in de groep.”

Zijn er drempels?
“Het moet gezegd dat de jongerengroep extra inspanningen vraagt van de begeleiders wat betreft voorbereiding en vervoer, dit naast de reguliere huisbezoeken en leefgroepwerking. Het is niet altijd gemakkelijk om jongeren de eerste stap te laten zetten naar de ‘nieuwe’ groep, vaak uit hun vrees voor het onbekende.”

Inhoud en vorm

Hoe ziet zo een bijeenkomst er inhoudelijk uit?
“We zorgen er voor dat er altijd een maaltijd is waarbij we streven naar gezonde voeding. We maken dit samen ter plaatse als de agenda van de bijeenkomst dit toelaat, soms wordt de maaltijd op voorhand klaargemaakt.  De inhoud van de bijeenkomst spreken we samen af maar we laten ook ruimte om af te wijken. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld seksualiteit en relaties, gevoelens, bank/budget en verzekering, (vakantie)jobs, vrije tijd. Naast de thema’s worden ook activiteiten gedaan. Soms ontspannend soms eerder educatief. Belangrijk is om hier afwisseling in te steken.”

Sinds vorig jaar gebruiken we de locatie ‘De Pallette’ in Veurne, wat voor een lossere sfeer zorgt.

Zijn er ook afspraken met betrekking tot de vorm van een bijeenkomst?
“Het maximumaantal personen waaruit de groep tot nu bestond, is 10. De doelgroep betreft jongeren in de CBAW-module en TCK (Trainingscentrum Kamerwonen) vanaf 16 jaar, of jongeren uit de leefgroep die matuur genoeg zijn om deel te nemen.  Tot 1 jaar na begeleiding kunnen jongeren nog aansluiten. Sinds vorig jaar gebruiken we de locatie ‘De Pallette’ in Veurne, wat voor een lossere sfeer zorgt. Er staan paletten, een biljart, de omgeving is ontspannend en toegankelijk. Jongeren mogen een gesprek ook altijd verlaten en zijn niet verplicht om iets te delen. Gsm-gebruik wordt gelimiteerd en jongeren onder invloed mogen niet aansluiten maar voor de rest zijn er enkel de gebruikelijke gespreksregels.”

“Het moment van de bijeenkomst is gekozen in samenspraak met de jongeren. Dit was aanvankelijk woensdagmiddag maar we passen dit aan op vraag van de jongeren. Wel wordt getracht een regelmaat te hanteren, bijvoorbeeld iedere donderdag van de maand. Bij het begin van de zomer is er een welkomstbijeenkomst met alle betrokken begeleiders en jongeren waar het doel van de jongerengroep besproken en uitgelegd wordt, vergezeld van een hapje en drankje. Daar worden ook ideeën voor de verdere bijeenkomsten gesprokkeld zoals thema’s, activiteiten en gerechten.  Tweemaal per jaar wordt de bijeenkomst ook met allen geëvalueerd.”

Hoe worden jongeren uitgenodigd?

“Jongeren worden uitgenodigd per brief. Die brief hangen we ook herhaaldelijk op bij de studio’s. Ook mondeling of via sms worden jongeren uitgenodigd. Er is een gesloten facebookgroep en een whatsappgroep waarlangs info kan gedeeld worden.”  

Toekomst

Misschien zou het naar de toekomst goed zijn om nog een voorziening uit de buurt mee in het initiatief te betrekken.

Wat is nodig om de toekomst van dit initiatief te garanderen?
“Het financiële blijft een belangrijke factor, met een goede verdeelsleutel onder de diensten. We hebben geluk dat we de locatie in Veurne gratis mogen gebruiken en dat we de uren om deze bijeenkomsten te realiseren mogen spenderen van onze voorziening. Er is veel goodwill tussen de organisaties en de directies stimuleren dit initiatief. Aangezien we met drie partners zijn is er telkens 1 voorziening vrijgesteld van personeelsdeelname op de bijeenkomst.

Hoe zien jullie de toekomst van deze groep?
We willen verder doen op hetzelfde elan, het enthousiasme is groot onder de partners en we zien er de meerwaarde nog steeds van in. In coronatijden kwamen we samen via beeldbellen en werd een zelfbereide ‘take away’ maaltijd tot bij de jongeren gebracht. We kijken er erg naar uit om weer ‘live’ te kunnen starten. Na een bijeenkomst zijn we steeds tevreden met het resultaat en de kans om de jongeren samen te brengen. We blijven ook openstaan voor uitbreiding van de samenwerking. Het zou een meerwaarde zijn indien nog andere lokale organisaties partner willen worden!

Krista Maes I vzw Golfbreker

Benjamien Calsyn I vzw Jo-In