Dromen uitbouwen
Het is goed om te dromen als organisatie. Ideeën voor de toekomst klaar te hebben. Want als er zich een kans aandient, kun je meteen schakelen. Dat hebben we vanuit CIG Nestel mogen ondervinden. En die kans hebben we volop gegrepen.
We bouwen een huis in de buurt om tot een aantal appartementen waar ouder(s) met een verstandelijke beperking en hun jonge kinderen tijdelijk kunnen wonen met de gepaste begeleiding.
Omdat de nood hoog is - ervaring vanuit CIG Nestel
Als CIG begeleiden wij gezinnen aan huis. Daarnaast wonen ook een aantal gezinnen een tijd in Nestel. Ouder(s) en kind(eren) samen. Een kans om heel intensief en heel nabij ouders te ondersteunen in het ouderschap en andere levensdomeinen die hiermee verbonden zijn.
De laatste jaren worden meer gezinnen met ouders met een verstandelijke beperking aangemeld. Dit zet ons ertoe aan om onze eigen expertise te vergroten. De nabijheid van een ander zorgt voor co-regulatie waardoor de ouder er beter in slaagt om zijn of haar kind te reguleren. Wij zijn vaak de ‘aanwezige derde’. Sommige ouders kunnen heel mooi groeien als persoon en als ouder. Heel fijn om te zien. Vaak hebben ze echter meer begeleidingstijd nodig en is de overstap van verblijf naar alleen wonen te groot. Daardoor kunnen we de uitstroom van gezinnen uit Nestel minder faciliteren waardoor we minder nieuwe gezinnen kunnen opnemen, en dit terwijl de wachtlijst en de vraag voor verblijf in Nestel heel sterk toeneemt. We stellen vast dat er weinig mogelijkheden zijn om hieraan tegemoet te komen. We willen dit graag anders.
Omdat de maatschappelijke nood hoog is
Heel wat mensen met een (vermoeden van een) verstandelijke beperking hebben of krijgen kinderen. Ze willen als gezin binnen de samenleving een eigen plek krijgen, maar dit lukt vaak moeilijk of niet. Door de stijgende complexiteit van onze maatschappij en eisen op het vlak van ouderschap wordt het bovendien steeds uitdagender voor kwetsbare ouders. Ouders met een (vermoeden van een) beperking en hun kinderen hebben recht op ondersteuning om gepast ouderschap en gedeeld opvoederschap te kunnen realiseren.
En dan komt er een prachtige opportuniteit
Een huis in onze straat, vlakbij Nestel, in de straat van onze voorziening. Nummer 215. Een degelijk huis met karakter. Ideaal om er na een grondige renovatie een aantal appartementen van te maken. Dit kan voor gezinnen een tijdelijk eigen stek worden, in de vertrouwde nabijheid en dus met heel wat kansen naar transfer.
De ontbrekende bouwsteen
Wat ons nog ontbrak in dit verhaal, is de expertise rond mensen met een beperking. Deze vonden we bij de branding. We vormen partnerschap om dit project vorm te geven. We maken er een gezamenlijk verhaal van, over sectoren heen. De wederzijdse expertisebevordering stopte niet bij het bespreken van de casussen van het Overstaphuis. Uitwisseling en elkaar versterken gebeurt op verschillende manieren: van visie ontwikkeling tot je weg vinden in de ingewikkelde regelgeving van de andere sector.
Begeleiding in het Overstaphuis
We bouwen het huis om tot een aantal appartementen waar ouder(s) met een (vermoeden van) verstandelijke beperking en hun jonge kinderen tijdelijk kunnen wonen.
We voorzien in begeleiding vanuit expertise Agentschap Opgroeien en Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) als overstap voor gezinnen na hun verblijf in CIG Nestel, vanuit haalbaar ouderschap en gedeeld opvoeden. Dit zorgt ervoor dat ze meer tijd hebben om te groeien in het ouderschap met voldoende intensieve ondersteuning, maar niet meer/langer dan nodig.
We zetten hierbij in op enkele belangrijk bouwstenen. Enkele pijlers van onze begeleiding zijn:
· Versterken van de ouder-kind relatie blijft een focus
We zetten onze ‘IMH’-bril (Infant Mental Health) niet af bij de overstap. Ouder en kind blijven centraal staan.
· Continuïteit
Het gezinsplan vormt de basis. Dit plan wordt al opgemaakt samen met ouders tijdens hun verblijf in Nestel.
· Het gezin en eigen netwerk staan centraal
Vanuit begeleiding zetten we in op het gezin zelf en hun netwerk. Wat ouders zelf kunnen en goed kunnen in de verf zetten. We proberen zoveel als mogelijk coach te zijn van het netwerk. Samen zoeken, motiveren en versterken.
· Nabijheid
De gezinnen wonen nabij Nestel. Ze kunnen doorheen hun traject blijvend een beroep doen op ondersteuning vanuit Nestel: speelmomenten, ouder-kind-activiteiten… De transfer van geleerde zaken kan geoefend worden, met vertrouwde mensen in de buurt.
Verder blijven dromen... Een huis in beweging
Ook al zijn we nog niet gestart... toch dromen we al verder. We hopen ook anderen te blijven inspireren om gezinsgericht te werken, over sectoren heen. Samen willen we bouwen aan een warme thuis voor kinderen.
De renovatie is gestart. Eenmaal de eerste trajecten lopen, kunnen we evalueren: welke muurtjes moeten we nog slopen en welke bouwstenen openen deuren?
Benieuwd? Wij ook!
Ons steunen om deze renovatie mogelijk te maken, kan via onze website www.cignestel.be/steun-ons
Contactgegevens:
Kim Vaneeckhout
Stafmedewerker verblijf
CIG Nestel
056/22 20 51
Kim Vaneeckhout, CIG Nestel