Van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 25 augustus organiseert De Switch Camping Switch op Centrum Molenmoes in het landelijke Wezemaal. Te midden van de velden, Hagelandse heuvels en de prachtige natuur ligt deze site waar creativiteit bruist en ontmoetingen mogelijk gemaakt worden.

De Switch, een werking van De Wissel vzw, is een groeiplek voor meisjes tussen 14 en 18 jaar met een hobbelig parcours. Verantwoordelijkheid en verbinding staan centraal in de begeleiding en het samenleven. In dit gezellige huis kunnen de meisjes groeien en handvaten vinden om daarna verder te bouwen aan hun toekomst.

Het Camping Switch-verhaal past dan ook volledig binnen deze visie.  Vanuit het “samen doen”, worden de jongeren van de Switch uitgedaagd op nieuwe grenzen te verkennen en te verleggen. Samen Camping Switch organiseren, zet de jongeren namelijk aan om verbinding te maken met elkaar en met de omgeving. Net door het in verbinding gaan met anderen, leren we door en over elkaar en wordt er een uiteindelijk een zorgzame buurt gecreëerd.

Voor en door de jongeren

Bij de organisatie van het project, wordt er vertrokken vanuit een gelijkwaardigheid waarbij de jongeren deel uitmaken van het Camping Switch- team. Van bij het begin waren de jongeren betrokken bij het idee en wordt er regelmatig samengezeten om te brainstormen. De jongeren zijn ook deel van de verschillende werkgroepen van de activiteiten, catering, logistiek… Samen wordt de volledige organisatie van Camping Switch bepaald en worden de ideeën van de jongeren gevalideerd.

Daarnaast krijgen zij op deze manier ook een kans om een (eerste) werkervaring op te doen. De begeleiders boden in het proces een voortraject aan, met verschillende thema’s: “Wat zijn mijn talenten?”, “Wat is er mogelijk moeilijk voor mij wanneer ik ga werken op zo’n plek en in een team?”, “Hoe kan ik hierin een weg vinden en wie kan me daarbij helpen?”, “Hoe schrijf ik een goed CV en motivatiebrief?” enzovoort… Er werden daarnaast ook vacatures opgesteld en uitgeschreven. De jongeren komen dus echt solliciteren voor een bepaalde functie, waarna ze ook een arbeidscontract aangeboden krijgen. Tot slot zal er tijdens en na Camping Switch ook telkens tijd en ruimte gemaakt worden om het traject te bespreken en te evalueren.

Co-creatie

Camping Switch is niet enkel een project door en voor de jongeren, maar is evenwel het resultaat van een co-creatie tussen verschillende betrokkenen, waarbij samenwerking en verbinding centraal staat. Alle organisaties uit Holsbeek en Rotselaar werden namelijk uitgenodigd om een rol te spelen in het project, gaande van jeugdorganisaties, vrijetijdsorganisaties, sportclubs, tot lokale handelaars en horecazaken.

Daarnaast werden de buren ook uitgenodigd voor een info-avond. Dit enerzijds om hen te betrekken in de organisatie van de Camping, anderzijds om ruimte te geven aan de zorgen, bedenkingen en vragen die er mogelijks bij hen leven.

Naast de jongeren en hun begeleiders, zijn uiteindelijk enkele vrijwilligers, de context van de jongeren, de nabije buurt en het lokaal bestuur van Rotselaar betrokken partners geworden in de realisatie van dit project. Het project gelooft inmiddels dat deze samenwerking voor elke betrokken partner tot een positieve ervaring zal leiden.

Wat valt er allemaal te beleven op Camping Switch?

Gezelligheid troef op de camping! Elementen als de open ruimte, de juiste sfeerverlichting, een vuurplek en een coole zomerbar zorgen voor de ideale vakantiesfeer. Ook worden tal van workshops georganiseerd, is er een creatieve ruimte en heel wat ruimte voor buitenactiviteiten als Kubb, petanque, badminton, enzovoort...  Heel wat partners zullen fijne activiteiten gratis aanbieden: een alpacawandeling, een hoogteparcours, potten draaien, pizza bakken in een houtoven… staan alvast op de agenda.

Naast de leuke sfeer en het grote aanbod aan activiteiten, is er natuurlijk ook het sociale doel van Camping Switch dat zal zorgen voor een unieke vakantiebeleving. De jongeren van de Switch hebben zoveel zin om zich volledig te geven. Ze zetten al hun talenten in om de camping tot leven te roepen. Het steunen en aanmoedigen van de jongeren zal hun sterken, steun geven en laten groeien op vele vlakken. Dat kan als bezoeker ook alleen maar voor extra voldoening zorgen.

Camping Switch steunen?

Voor de praktische organisatie van Camping Switch, worden er nog helpende handen van enthousiaste vrijwilligers gezocht. Zin om met enkele collega’s een dag mee te draaien als teambuilding? Ben of ken je mensen in jullie omgeving met een bijzonder talent die een workshop of activiteit willen organiseren? Ben of ken je handige Harry’s of Harriëtten? Aarzel zeker niet om De Switch te contacteren!

Daarnaast brengt de organisatie van dergelijk project heel wat kosten met zich mee. De Wissel vzw beschikt over een beperkt budget om de droom van deze jongeren waar te maken. Daarom werd er een crowdfunding-actie opgestart. Bedrijven die graag hun steentje willen bijdragen en de camping willen sponsoren, kunnen een mailtje sturen naar jens.vandebroek@wissel.be voor meer informatie.

Iedereen is deze zomer van harte welkom bij Camping Switch: als helper, als kampeerder of gewoon om een glas te komen drinken en een liedje te zingen tijdens de karaoke. De jongeren kijken er alvast naar uit!

Nora Cnockaert I Jongerenbegeleiding-Informant