Ontzorgen

Recepten zoeken, boodschappen doen en koken. Er kruipt heel wat werk in gevarieerde maaltijden op tafel zetten. Dit wordt nog een grotere uitdaging als dit binnen een heel specifiek budget moet passen. Met dit project wil Colruyt Laagste Prijzen een stukje zorg wegnemen bij kwetsbare gezinnen en hen zelfredzamer helpen maken onder het motto ‘Evenwichtig eten is een recht’.

Het concept van ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ is heel eenvoudig. Iedere sociale organisatie die aan het project wil meewerken kan met Colruyt Laagste Prijzen een samenwerking aangaan. Kwetsbare gezinnen worden vrijblijvend geïnformeerd door deze sociale partnerorganisaties. De gezinnen die zich - altijd vrijwillig- inschrijven krijgen om de 2 weken een ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’-receptenboekje in de bus. Dat bevat telkens 6 gemakkelijke recepten, die maximum 1, 2 of 3 euro per portie kosten.

Budgetvriendelijke inspiratie

Alles draait rond het geven van inspiratie. Via de tweewekelijkse receptenboekjes ontvangen de deelnemende gezinnen inspiratie voor lekkere, gevarieerde en evenwichtige gerechten.  De recepten worden telkens op maat samengesteld door het culinaire team van Colruyt Laagste Prijzen. Elk recept is goed voor drie ruime porties. En natuurlijk kan je een recept ook meerdere keren maken, of er meerdere dagen van eten.

Bovendien zijn de recepten makkelijk te maken, met een minimum aan ingrediënten en kookmateriaal, en wordt er rekening gehouden met een basis kookinfrastructuur. Dankzij de vele kooktips, vb. hoe je het best een bepaalde groente snijdt, wordt koken laagdrempelig en toegankelijk gemaakt. Hierdoor hoef je niet enkel minder energie te steken in het uitzoeken wat te koken, maar wordt koken op zich ook een pak aangenamer.

Aanvullend is er per gerecht een duidelijk boodschappenlijstje ter beschikking, telkens met foto en benaming per ingrediënt. Producten terugvinden in de winkel gaat hiermee een pak makkelijker, en boodschappen doen is minder stressvol. Dit alles binnen een budgetvriendelijk kader. De recepten worden zo samengesteld dat ze niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie kosten. Daarin is de prijs van de volledige verpakking inbegrepen, ook al is er minder nodig. Bovendien worden de maximumprijzen gegarandeerd voor alle recepten gedurende de looptijd van het receptenboekje waarin ze zijn opgenomen. Indien prijzen van ingrediënten toch hoger zouden liggen dan initieel ingeschat, dan wordt het bedrag afgetopt. Dit verloopt allemaal automatisch en anoniem aan de kassa in alle Colruyt Laagste Prijzen-winkels via Xtra, de klantenkaart en –app van Colruyt Group. Zo weten de mensen vooraf exact wat ze maximaal betalen aan de kassa, geen verrassingen dus.

Het culinaire team van Colruyt Laagste Prijzen stelde intussen al meer dan 800 recepten op maat samen. Dit gaat hoofdzakelijk over hoofdgerechten, maar ook lunch- en ontbijtgerechten worden regelmatig opgenomen. Om extra te inspireren rond een specifiek thema wordt vier keer per jaar een speciale editie uitgebracht, vb. luncheditie, eindejaar menu,… Bovendien heeft de deelnemer vijf keer per jaar recht op een gratis product dat hij gewoon in de Colruyt Laagste Prijzen-winkels kan meenemen tijdens zijn gewone boodschappen. Dit gaat meestal om een gezond product, zoals fruit, of praktisch hulpmateriaal voor in de keuken.

Om de mensen in de praktijk te ondersteunen, zetten sommige sociale organisaties kookworkshops op om samen recepten te bereiden. Of ze vragen een rondleiding in de lokale Colruyt Laagste Prijzen-winkel te organiseren, waarbij winkelmedewerkers tips geven om efficiënt en goedkoop boodschappen te doen, bijvoorbeld hoe prijsetiketten correct aflezen en hoe makkelijk producten vergelijken.

Samenwerken centraal

Dit project is een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen de private en publieke sector.  ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ startte begin 2015 als proefproject van Colruyt Laagste Prijzen, in co-creatie met de stad en het OCMW van Kortrijk. Na een positieve test met 144 gezinnen werd beslist om het project vanaf september 2016 nationaal uit te rollen. Ondertussen werkt Colruyt Laagste Prijzen samen met meer dan 280 sociale organisaties over heel België.

Cruciaal voor dit project is en blijft deze co-creatie, waarbij expertise van alle partners wordt gebundeld. Zo kennen de sociale organisaties de kwetsbare gezinnen en zijn zij vertrouwd met hun noden. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de deelnemers, die in alle veiligheid en vertrouwen vragen kunnen stellen over het project en de nodige ondersteuning krijgen.

Colruyt Laagste Prijzen beschikt als retailer dan weer over een ruime expertise in koken, evenwichtige voeding en prijzen van producten. Naast de ontwikkeling van de receptenboekjes, zorgen ze voor de nodige ondersteuning aan hun sociale partners. Op deze manier wordt er samen structureel en duurzaam actie ondernomen voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben.

Praktisch:
Wil je als sociale organisatie meer informatie over het project en/of wil je een samenwerking aangaan en zelf cliënten kunnen inschrijven? Neem dan contact op Sofie Truyts, coördinator ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ bij Colruyt Laagste Prijzen via sofie.truyts@colruyt.be

Sofie Truyts I Colruyt