Jongeren

Preventie van middelenmisbruik bij jongeren uit het BuSO: een pilootproject van De Sleutel

Jongeren met specifieke onderwijs-en ondersteuningsbehoeften lopen een hoger risico om een verslavingsproblematiek te ontwikkelen in de adolescentie en volwassenheid, blijkt uit veelvuldig wetenschappelijk onderzoek.

“If good people do nothing, bad things happen”

De titel is een stroperig citaat uit een even stroperige Hallmark-serie, maar met een ton aan waarheid in.

Open brief van jongeren met jeugdhulpervaring

Wij vinden dat de overheid te weinig geld uittrekt voor jongeren die recht hebben op jeugdhulp. Jeugdhulp is absoluut noodzakelijk. Zonder de jeugdhulp waren wij er nu misschien niet eens meer geweest. We zijn dankbaar en blij dat we jeugdhulp kregen en daarom voelt het als een taboe om te klagen.

Reikt de Ideale Wereld in de jeugdhulp ooit verder dan een verre droom?

In 2021 lanceerde het agentschap Opgroeien, in samenwerking met het VAPH en het Agentschap Zorg & Gezondheid, het project ‘Gedeelde verantwoordelijkheid en de ideale wereld’. De oproep is gericht op het verbeteren van de ondersteuning van kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulp. Hoe verlopen de projecten momenteel en welke lessen kunnen er al getrokken worden uit dit project?

Het Sensoa Vlaggensysteem

Hoe ga je als professional om met seksueel (grensoverschrijdend) gedrag? Het Sensoa Vlaggensysteem is dé methodiek die je daarbij helpt. Ontdek het vanaf nu gratis, met de gloednieuwe online cursus van Sensoa. Je leert seksueel gedrag inschatten dankzij 6 objectieve criteria én je oefent meteen zelfstandig hoe je pedagogisch kan reageren, met concrete voorbeelden.

Weerbaarheidstraining voor jongeren

MFC Heynsdaele organiseert weerbaarheidstraining voor jongeren van 10 tot 18 jaar, midden in de natuur en onder leiding van ervaren trainers.

Wie ligt er nog wakker van mij?

Over het recht op kansrijk opgroeien van élk kind

Beslissen in het belang van het kind: een 5-stappenplan

Het inschatten, beoordelen en bepalen van het belang van een kind is in specifieke situaties zeker niet altijd een sinecure. KeKi ontwikkelde daarom samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media een stappenplan over het belang van het kind.

Applying safe behaviours: preventie en reactie op peer-to-peer geweld

Kinderen en jongeren die opgroeien zonder ouders en in kwetsbare gezinnen krijgen vaker te maken met zoals misbruik, stress, geweld en sociale-en emotionele gedragsproblemen. Als gevolg daarvan worden ze vaker een doelwit of aanstichter van peer-to-peer geweld.